Educatie

kring

Ik ben 1e graads bevoegd dramadocent en geef al sinds 2005 aan diverse scholen les aan met name leerlingen in de onderbouw van alle opleidingsniveaus. Daarnaast geef ik sinds 2000 door heel Nederland les op  freelance basis in de vorm van workshops en lessen presentatievaardigheden voor alle leeftijden.

In de brugklas laat ik de leerlingen kennis maken met de basis van acteren. De nadruk ligt daar voor mij op het enthousiasmeren voor het vak en het stimuleren van talent. Daarnaast werk ik aan presentatievaardigheden en probeer het zelfvertrouwen van de leerling binnen de groep te verbeteren. In het tweede en derde jaar werk ik aan een verdieping van hun acteervaardigheden en gaan we middels theatersportlessen en uitvoeringen hun improvisatievaardigheden verder uitbreiden. Verder creëer en regisser ik toneelstukken en musicals met leerlingen uit de gehele onderbouw.

www.virtueleregisseur.nl

Voor mijn afstuderen aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht (HKU) heb ik een project opgestart genaamd de ‘Virtuele Regisseur’. Het is een interactieve site bedoeld om leerlingen in het voortgezet onderwijs te helpen in de drama- of theaterlessen de drempel naar het podium te nemen en hun enthousiasme tot spelen te vergroten. De site is een hulpmiddel voor de docent om leerlingen op een veilige manier kennis te laten maken met acteren en repeteren op een voor hen bekend terrein. Het is voor leerlingen vaak een behoorlijke stap om een gerepeteerde scène voor het eerst aan een publiek te laten zien. Met de virtuele regisseur krijgen ze de kans om in hun eigen tempo een scène voor te bereiden en te repeteren waarna de eerste confrontatie met het publiek, via een opname van die scène waar ze zelf tevreden over zijn, plaats kan vinden. Uiteraard kan de site ook worden gebruikt voor leerlingen met meer acteerervaring door de stappen die volgen op het spelen van de scènes op de site aan die specifieke leerlingen aan te passen. De site is dus op verschillende manieren in te zetten en het vervolgtraject in de klas kan geheel naar eigen wens door de docent vorm worden gegeven.

Workshops: ‘Zeg wat je te zeggen hebt’

Naast mijn werk als vaste dramadocent heb ik de afgelopen jaren een unieke workshop cabaret ontwikkeld waarin leerlingen worden uitgedaagd om zelf cabaret te maken. De workshop is geschikt voor leerlingen van VMBO (vanaf 3de jaar) HAVO, VWO en Gymnasium en met deze workshop ben ik inmiddels op steeds meer scholen kind aan huis.

Cabaret is een persoonlijke uiting, waarin je zegt wat jij te zeggen hebt. In één tot drie sessies maken deelnemers solo of in groepen cabaret. Door speloefeningen, theorie en vooral door uit te dagen wordt de drempel naar het podium verlaagd en genomen. Alle deelnemers gaan het podium op met wat hen opvalt, irriteert, amuseert of met verhalen die ze vaak vertellen. Naast het verzamelen en schrijven van materiaal wordt uitgebreid ingegaan op hoe je een verhaal kunt overbrengen. Hoe structureer je? Hoe articuleer je? Hoe sta je op een podium? Hoe breng je ritme aan? Hoe kleed je een punchline in? Hoe geef, krijg en verwerk je kritiek op wat je te zeggen hebt? In groepsverband wordt het materiaal bekritiseerd en bewerkt. Er wordt geregisseerd en gerepeteerd. In de laatste sessie laten we de mooiste stukken cabaret aan elkaar zien.

Cabaret maken is de ultieme oefening in het jezelf presenteren voor een groep. Zeggen wat je te zeggen hebt is riskant, maar ook een essentiële vaardigheid. Door het podium op te gaan en aan je materiaal te werken, kom je er achter hoe het publiek je ziet en hoe je daarmee kan spelen. Deze workshop wil vooral overbrengen hoe bereikbaar en leuk het podium is. Het is én spannend én gevaarlijk én heerlijk om er te staan en te zeggen wat je te zeggen hebt.

Waarom docent?

http://www.olafvandeven.nl/wp-content/themes/selecta