Regie

Voor mijn werk als dramadocent doe ik een breed scala aan uitdagende regieklussen. Zo maak ik elk jaar met een team van vier docenten een grote musicalproductie waar ik de eindverantwoordelijkheid voor draag. Zeventig brugklassers, verdeeld over vier groepen (theater, dans, decor/kostuum, en muziek/zang), doorlopen samen alle stappen van het maken van een musical van idee tot uitvoering.

Ik regisseer gemiddeld 15 groepen per jaar op weg naar een grote cabaretavond waarin leerlingen schitteren in hun zelfbedachte cabaretscène. Daarnaast regisseer ik losse projecten en voorstellingen met leerlingen van alle leeftijden en opleidingsniveaus.

Ook ben ik buiten mijn rol als docent actief als regisseur op het gebied van cabaret, kleinkunst en muziektheater. Een aantal voorbeelden:

Help!

help-ik-heb-een-vlieg-ingeslikt-Foto-Beeld-Annemieke-van-LeeuwenJapie-Stoppelburg-jeugdtheater-1-498x705

Mark van Vliet speelt een spannende, muzikale voorstelling met heel veel dieren en prachtige klassieke muziek van o.a. Saint-Saëns, Rossini en Tchaikovsky. Mark schrikt wakker! Hij heeft een vlieg ingeslikt! Wat moet hij nu doen? Die vlieg blijft maar rondjes vliegen in zijn buik! Hij kijkt rond in zijn slaapkamer en begint te fantaseren hoe allerlei dieren hem te hulp schieten. Als je goed luistert hoor je ze stuk voor stuk in de muziek. Maar zou het ze lukken om de vlieg uit zijn buik te krijgen? Klassieke muziek is Mark van Vliet met de paplepel ingegoten. Zijn vader speelde jaren in het Rotterdams Philharmonisch Orkest en zo raakte hij zelf ook verslingerd aan muziek. In deze voorstelling laat hij kinderen op een speelse manier in aanraking komen met de prachtige klanken en beeldende kracht van klassieke muziek. ‘Help! Ik heb een vlieg ingeslikt’ is een speelse manier voor kinderen (en volwassenen) om in aanraking te komen met de prachtige klanken en beeldende kracht van klassieke muziek.

Help-ik-heb-een-vlieg-ingeslikt-Foto-Floris-Heuer-jeugdtheater.1-1

www.markvanvliet.nl

Kindje

Ik-zou-wel-een-kindje-lusten

Joes Boonen speelt een vrolijke interactieve voorstelling voor kleuters gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Sylviane Donnio & Dorothée de Monfreid. In een intieme, speelse sfeer speelt en zingt Joes een dag uit het leven van de krokodil die wel een kindje zou lusten. De kleine krokodil vindt bananen best lekker, maar eigenlijk zou hij ook wel eens een kindje lusten. Op een dag ziet hij een meisje en waagt hij een poging… Een dolkomisch verhaal met fijne, droge humor die iedereen, jong en oud, zal waarderen. Een gevarieerd optreden waarbij de kinderen luidkeels mee kunnen zingen en dansen! En ook al is het een beetje spannend, de krokodil bijt misschien in je bil… er worden geen kindjes opgegeten!

www.joesboonen.nl

benner-dan 10

Dan-Tien-in-de-Lucht-005

Ingrid van den Nieuwenhuizen, Femke Swart en Quirine Smit vormen samen met pianiste Marit Thus het opkomende cabaret- en kleinkunstgezelschap ‘Dan tien in de lucht’. ‘Dan Tien’ maakt muziektheater in de breedste zin van het woord. Op improvisatie gebaseerde scènes van herkenbare of juist absurde situaties, fysiek theater, interactie met het publiek en (meerstemmige) kleinkunstliedjes geven de groep een uniek karakter.

www.dantienindelucht.nl

benner-Wat kan beter

WKB

‘Wat Kan Beter’ is een muziektheatervoorstelling met veel humor en gevoelige zangnummers die tot stand is gekomen op basis van werktheater.

Negen mensen in het dorpje Pommelenburg hebben zich hun hele leven druk gemaakt om futiliteiten en onnozelheden. Dat heeft tot een dorpsgebeurtenis geleid waarbij ze allemaal overlijden. Van Gabriela, een engel, krijgen ze een tweede kans om hun leven te beteren en worden een paar jaar teruggezet in de tijd.  Door deze ‘goede daad’ hoopt Gabriela ook zelf door te mogen naar een volgende ronde. Algauw blijkt het allemaal niet zoals Gabriela gehoopt had. Ze herkent veel van haar eigen leven in de dorpsbewoners en ontpopt zich van een goedbedoelende engel naar een manipulerend duiveltje.

benner-de 12 werken

De 12 werken

In samenwerking met producent en zakelijk coördinator Ralph Kaper ontstond ‘De 12 werken van Herakles’; een levensgroot theatraal bordspel voor bedrijven. In teamverband strijden werknemers om als eerste het eindpunt te halen. Met vragen en opdrachten komen de groepen collega’s steeds een stapje dichter bij hun einddoel; Olympus.

…”Spel en training zijn in ‘de 12 werken’ gecombineerd tot een leuke en theatrale middag of avond. Zonder veel druk leert u om te gaan met klanten, de helpdesk te bemannen en onderling teamoverleg te verbeteren. Mogelijk krijgt u een inzicht in uw teamleden dat u daarvoor niet voor mogelijk heeft gehouden. Naast het halen van trainingsdoelen haalt u met ‘de 12 werken’ spelenderwijs het beste uit uzelf en uw collega’s.”…

benner-medusa

compilatie

Een muziektheaterstuk gebaseerd op het beroemde Griekse mythologische verhaal van Medusa. Een tragisch verhaal over liefde, haat, twijfel en verraad.

Naast de rol van Hefaistos in ‘Het hoofd van Medusa’ was ik de regieassistent van het stuk. Ik heb bij deze grote productie de fijne kneepjes van het vak geleerd, kennis die ik tot op de dag van vandaag gebruik in al mijn regie.

http://www.olafvandeven.nl/wp-content/themes/selecta